Bazı üniversiteler bölünüyor yeni üniversiteler kuruluyor
MEB Müsteşarı Tekin, Bazı üniversiteler bölünüyor, yeni üniversiteler kuruluyor
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, bazı büyük üniversitelerin bölünmesi, bazı illere yeni üniversiteler kurulmasıyla yüksek öğretim hayatına yeni bir dinamizm kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda görüşülmeye başlanan Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında sunum yaptı.
Tasarının dört bölümden oluştuğunu anlatan Tekin, özel öğretim kurumları kapsamında sahada karşılaşılan birkaç problemin çözümü için önerilerde bulunduklarını kaydetti.
Tasarıda Yüksek Öğretim Kurumunun ihtiyaç duyduğu bazı kadro taleplerinin karşılanmasına yönelik düzenleme yer aldığını anlatan Tekin, "Bazı büyük üniversitelerimizin bölünerek ve bazı illerimize de yeni üniversiteler kurularak Türkiye'deki yüksek öğretim hayatına yeni bir dinamizm kazandırmayı amaçlıyoruz." diye konuştu.
Türkiye'nin, özel öğretim kurumları sektöründe ciddi bir ivme kazandığını dile getiren Tekin, şunları söyledi:
"Yeni kurumlarımız faaliyete geçti fakat bu kurumlarımız işletme realitelerinden dolayı bazı sıkıntılar yaşıyorlar. Özel öğretim kurumları işletmecileri iflas ve benzeri durumlarla karşılaştıklarında okuldaki eğitim öğretim sürecini aksatacak bir haciz işlemi yapılacaksa bu haciz işleminin eğitim öğretim döneminin sonuna ertelenmesini talep ediyoruz. Bu ciddi bir ihtiyaçtan doğuyor. Aynı kapsamda özel yurtları da bu şekilde değerlendirdik. Özel yurt işletmecisi, mallarının haczedilmesi durumuyla karşı karşıya kalırsa haciz işlemini eğitim öğretim sürecinin sonuna ertelemiş olacağız."
Tekin, tasarıda, güzellik uzmanları sektörünün sorunlarını giderecek düzenleme de bulunduğuna işaret ederek, Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu alanda kurslar düzenlediklerini ve kursları başarıyla tamamlayanlara iş yeri açma ruhsatı ve belgesi verdiklerini bildirdi. 1998 yılında çıkarılan bir yasa nedeniyle bazı güzellik uzmanlarının fiilen işi yapmalarına rağmen hukuken yapamadıklarını belirten Tekin, "Problemi çözmek adına güzellik uzmanlarının bakanlığımızdan aldıkları belgeleri geçerli hale getirecek bir teklif sunduk. Bu türden eğitim veren, sertifika programı düzenleyen özel eğitim kursları, aynı zamanda döner sermaye mantığıyla ticari bir gelir elde edebilsin diye talep olmuştu. Buna ilişkin de düzenleme yaptık." ifadelerini kullandı.
Tekin, tasarıyla FETÖ ile ilişkisi olan kişilerin özel öğretim kurumu açmasına izin vermeme yetkisi almak istediklerini de söyledi.
YÖK'ÜN PERSONEL İHTİYACI KARŞILANACAK
Tasarıda YÖK'ün kendi işleyişi ile ilgili ihtiyaç duyduğu bazı konuların da yer aldığını aktaran Tekin, YÖK bünyesindeki üniversitelerin artmasının personel ihtiyacını gündeme getirdiğini kaydetti.
"YÖK Denetleme Kurulunun ve YÖK'teki uzman personel ihtiyacının giderilmesi için kadro talebinde bulunuldu." diyen Tekin, şöyle devam etti:
"Tasarıda, YÖK ile ilgili bir yetki daha söz konusu. Özellikle vakıf üniversitelerinin kendi arazilerinin kiralanması ya da işletilmesi ile ilgili hususta bir mevzuat eksikliği var. YÖK, Milli Eğitim ve Maliye bakanlıkları iş birliğinde üniversite alanlarının kiralanması konusunda yönetmelik çıkarma yetkisi talep ediyor. Belli bir büyüklüğe ulaşmış üniversitelerin yeni bir üniversite şemsiyesi altında bölünerek ya da bazı illerimizde yeni üniversiteler kurularak Türkiye'nin eğitim öğretim ve bilim hayatına katkı sağlamak üzere hem yerelin talepleri hem de YÖK bünyesinde oluşturulan ekiplerle yapılan çalışma neticesinde talep olmuştu. Biz de bunu hükümetimize sunduk. Hem devlet üniversitesi hem de vakıf üniversitesi şemsiyesi altında yeni üniversiteler kurulması da tasarıda yer alıyor."
"DAHA KAPSAMLI, NİTELİKLİ VE REKABETÇİ ÜNİVERSİTELER"
YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu da son yıllarda yüksek öğretim alanında çok ciddi değişimler yaşandığını ifade etti.
Kapıcıoğlu, 2006 - 2008'de çok sayıda üniversite kurulduğunu dile getiren Kapıcıoğlu, "1982'de 27 olan üniversite sayısı 185'e ulaştı. Bununla beraber niteliksel büyümenin de çok önemli olduğunu düşünerek birtakım hususları gerçekleştirdik. Bir kalite kurulu oluştu. YÖK'ten bağımsız bir kalite kurulu ile akademinin, yüksek öğretimin niteliksel olarak akredite edilmesi ve değerlendirilmesi söz konusu olacak." dedi.
Araştırma üniversitelerinin bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması çerçevesinde değerlendirildiğini belirten Kapıcıoğlu, "Akademik hayatımızda, üniversitelerimizde belli alanlara yoğunlaşarak daha kapsamlı, nitelikli ve rekabetçi bir bilimsel alana yönlenmemiz için bu tasarı hükümetimize sunulmuştur." diye konuştu.
Tasarının komisyondaki görüşmeleri devam ediyor.
Konular
- YÖK’ten tez aşamasındaki araştırma görevlilerine burs müjdesi
- YÖK-YUDAB Programı Başvuru Şartları Nelerdir?
- ASELSAN personeli ASELSAN'da çalışmakta olduğu projelerden tez yapabilecek
- Uzaktan tezsiz yüksek lisans eğitimlerine kayıt için ALES şartı var mı?
- TYS uygulama sınavı ne zaman?
- Dünyanın gittiği yönü görmemek, çağın dışında kalmaktır
- Üniversiteler sıralamalarda hile mi yapıyor?
- Doçentlik başvuruları ne zaman?
- İkinci Öğretim İle Birinci Öğretim Arasında Ne Fark Var?
- Çift Anadal Başvurusu İçin Gerekenler Nelerdir?
- Diplomaların 'kalitesi' Avrupa ile uyumlu olacak
- Yeni Doçentlik Yönetmeliğinde neler var?
- THY'de part time çalışacaklar ne iş yapacak?
- Türkiye'nin mücevher sertifikaları tüm dünyada geçerli mi?
- Yurt Dışı Doktora Araştırma Bursları başvuruları başladı
- CERN-FCC projesi nedir?
- Araştırma görevlisine ne kadar burs veriliyor?
- Üniversitelerin bölünmesini gerektiren sebepler neler?
- Meslek edinme ve uzmanlaşma talepleri değişiyor mu?
- Son 10 yılda Türkiye'de işlem değeri en fazla olan 5 sektör
- Bazı üniversiteler bölünüyor yeni üniversiteler kuruluyor
- Yükseköğretimde lisansüstü eğitim sistemi değişiyor mu?
- Türkoloji Sizi Çağırıyor
- Öğrenci affı nedir?
- Üniversitesine dönmek isteyenler için kayıt süresi ne kadar?
- Veteriner hekimliğinde uzmanlık dalları ve eğitim süreleri
- Gazetecilik mesleğinin gerektirdiği özellikler nelerdir?
- Yüksek lisans öğrenci sayısı azaldı
- Üniversitelerde Trafik psikolojisi bölümleri açılacak
- Gençlere 10 bin liralık eğitim desteği