Üniversitelere Öğretim Görevlisi olarak atanabilmek için yüksek lisans yapmak şart mıdır?
Yüksek lisans yapmadan öğretim görevlisi olunabilir mi?
Üniversitelerde akademik personel olma hayali kuran birçok kişinin kafasını karıştıran bir soruyu bu yazımızda kapsamlı şekilde izah edeceğiz.
Öğretim Görevlisi kadrolarına başvuru, atanma ve giriş sınavlarına ilişkin düzenlemeler "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te belirtilmiştir.
Söz konusu yönetmeliğin 7 nci maddesinin 3 üncü fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde;
a) Lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektörlüğe bağlı bölümler dahil) başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az beş yıl tecrübeli olmak,
b) Güzel Sanatlar Fakülteleri, Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri, Konservatuarlar ile ön lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak.
hükümleri yer almaktadır.
Öncelikle yönetmelik hükümlerini detaylı olarak aşağıda verdiğimiz örnekler üzerinden sizlere açıklayalım :
1-Dört yıl eğitim veren fakülte ve yüksekokullara alınacak öğretim görevlisi ilanlarına başvurabilmek için bir kişinin tezli yüksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olduktan sonra alanında en az 5 yıl deneyim sahibi olması gerekmektedir.
Örneğin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Üretim Yönetimi ve Pazarlama Anabilim Dalına alınacak Öğretim Görevlisi kadrosuna bir adayın başvurabilmesi için İşletme alanında tezli yüksek lisans yapmış olması yada işletme bölümü mezunu olup, lisans eğitimi gördüğü alanda kamu veya özel sektörde en az beş yıl çalışma deneyimi olmalıdır.
2-Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi bölümleri ve Konservatuvarlara alınacak öğretim görevlisi kadrolarına başvurabilmek için bir kişinin tezli yüksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olduktan sonra alanında en az 2 yıl deneyim sahibi olması zorunludur.
Örneğin, Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalına alınacak Öğretim Görevlisi kadrosuna bir adayın başvurabilmesi için Müzik Eğitimi alanında tezli yüksek lisans yapmış olması yada Müzik Öğretmenliği bölümü mezunu olup, alanında en az iki yıl çalışma deneyimi olması gerekmektedir.
3-İki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarına alınacak öğretim görevlisi ilanlarına başvurabilmek için bir kişinin tezli yüksek lisans mezunu olması veya lisans mezunu olduktan sonra alanında en az 2 yıl deneyim sahibi olması yönetmelikte şarttır.
Örneğin, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programına alınacak Öğretim Görevlisi kadrosuna bir adayın başvurabilmesi için Çocuk Gelişimi alanında tezli yüksek lisans yapmış olması yada Çocuk Gelişimi bölümü mezunu olup, alanında en az iki yıl çalışma deneyimi olmalıdır.
Ayrıca, şunu da belirtmemizde fayda var üniversiteler yukarıda belirttiğimiz yönetmelikte aranan deneyim sürelerini "en çok 10 yıla kadar" verecekleri ilanlarda artırabilirler.
Yukarıda yaptığımız açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, üniversitelerde öğretim görevlisi olmak için Yüksek Lisans yapmak zorunlu şart değildir. Lisans mezunu olduktan sonra alanında belirli bir süre kamuda veya özel sektörde çalışan kişiler de "ÖĞRETİM GÖREVLİSİ" olarak üniversitelerde çalışabilmektedir.
Konular
- YÖK’ten tez aşamasındaki araştırma görevlilerine burs müjdesi
- YÖK-YUDAB Programı Başvuru Şartları Nelerdir?
- ASELSAN personeli ASELSAN'da çalışmakta olduğu projelerden tez yapabilecek
- Uzaktan tezsiz yüksek lisans eğitimlerine kayıt için ALES şartı var mı?
- TYS uygulama sınavı ne zaman?
- Dünyanın gittiği yönü görmemek, çağın dışında kalmaktır
- Üniversiteler sıralamalarda hile mi yapıyor?
- Doçentlik başvuruları ne zaman?
- İkinci Öğretim İle Birinci Öğretim Arasında Ne Fark Var?
- Çift Anadal Başvurusu İçin Gerekenler Nelerdir?
- Diplomaların 'kalitesi' Avrupa ile uyumlu olacak
- Yeni Doçentlik Yönetmeliğinde neler var?
- THY'de part time çalışacaklar ne iş yapacak?
- Türkiye'nin mücevher sertifikaları tüm dünyada geçerli mi?
- Yurt Dışı Doktora Araştırma Bursları başvuruları başladı
- CERN-FCC projesi nedir?
- Araştırma görevlisine ne kadar burs veriliyor?
- Üniversitelerin bölünmesini gerektiren sebepler neler?
- Meslek edinme ve uzmanlaşma talepleri değişiyor mu?
- Son 10 yılda Türkiye'de işlem değeri en fazla olan 5 sektör
- Bazı üniversiteler bölünüyor yeni üniversiteler kuruluyor
- Yükseköğretimde lisansüstü eğitim sistemi değişiyor mu?
- Türkoloji Sizi Çağırıyor
- Öğrenci affı nedir?
- Üniversitesine dönmek isteyenler için kayıt süresi ne kadar?
- Veteriner hekimliğinde uzmanlık dalları ve eğitim süreleri
- Gazetecilik mesleğinin gerektirdiği özellikler nelerdir?
- Yüksek lisans öğrenci sayısı azaldı
- Üniversitelerde Trafik psikolojisi bölümleri açılacak
- Gençlere 10 bin liralık eğitim desteği