Popüler sertifika programları hangileri?
Bugün iyi bir üniversitede, uluslararası alanda rağbet gören bir sertifika programı size yeni kariyer kapılarını açabilir. Üstelik bunları almak için kilometrelerce yol gitmenize gerek yok. İhtiyacınız olan çalışan iyi bir bilgisayar, yabancı dil ve tabii ki para.
Harvard, Berkeley, John Hopkins gibi üniversiteler çok rağbet edilen sertifika programları sunuyor. Üstelik bu programların birçoğu online ve internet bağlantısı olan herkese açık. Geleceğin dünyasını şekillendirecek alanlarda kariyerinizi güçlendirecek bir sertifikaya sahip olmak için elinizi çabuk tutun. Çünkü bu programlarda kontenjanlar sınırlı ve hayli rekabet var. İşte U.S. News’in seçtiği, dünyanın lider üniversitelerinde öne çıkan, Türkiye’den de başvuru kabul eden sertifika programları:
California Berkeley Üniversitesi/İş Analisti
İş analistleri, bir şirketin analizini yapıyor ve organizasyon verimini artırmak için stratejiler geliştiriyor. İş modellerinin üretilmesi ve bunların sisteme etkili bir şekilde uygulanmasını sağlıyor. İş analistliğiyle ilgili Türkiye’de bir büyüme verisi bulunmuyor. Ancak ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu’nun rakamlarına göre, alanın 2014-2024 arasında yüzde 14 büyüyeceği tahmin ediliyor. Dünyanın önde gelen üniversitelerinden Berkeley, sertifika programlarıyla da adından söz ettiriyor. Eğitim, işletme, sanat ve tasarım gibi birçok alanda online sertifika programlarına sahip üniversitede, iş analisti sertifika programı da bulunuyor. Öğrenim ücreti 4 bin dolar olan program, tercihen 2 ya da 3 dönemde tamamlanabiliyor. Uluslararası İş Analizi Enstitüsü (International Institute of Business Analysis-IIBA) tarafından tanınan program sonunda, katılımcılara dünyada geçerliliği olan Profesyonel İş Analistliği Sertifikası (Certified Business Analysis Professional) da veriliyor. Dersler çevrimiçi olduğu için Türkiye’den de başvuru kabul ediliyor.
Pennsylvania Devlet Üniversitesi/Biyoenerji
Kurum ‘World Campus’ sistemiyle US. News tarafından uzaktan eğitimde en başarılı üniversite olarak gösteriliyor. Bu platforma dünyanın her yerinden sertifika programları için başvuru yapılabiliyor. Üniversite; işletme, eğitim, enerji, sağlık, hukuk ve teknoloji gibi birçok alanda 50 sertifika programı sunuyor. Bunlar arasında yenilenebilir enerjinin gelecek yıllarda daha önem kazanacağı düşünüldüğünde biyoenerji sertifika programı bir adım öne çıkıyor. Bu alanda proje geliştirmeden sistem tasarımı ve analizlere kadar birçok personel ihtiyacı söz konusu. Program, biyokimya-biyofizik alanlarında kariyer planlayanlara yeni fırsatlar sunabilir. Sertifika programını bitirmek için çevrimiçi 12 ders kredisini tamamlamanız bekleniyor. Her kredi için öğrenim ücretiyse 821 dolar. Yani sertifikaya sahip olmak 9 bin 856 doları gözden çıkarmalısınız. İngilizce yeterliliğinizi de IELTS ve TOEFL ile ispatlamanız bekleniyor.
John Hopkins Üniversitesi Fen Bilimleri, Teknoloji ve Uluslararası Güvenlik
John Hopkins, yüzde 100 online tamamlanabilecek 15 sertifika programına sahip. Bunlar arasında fen bilimleri, teknoloji ve uluslararası güvenlik programı, adının uzunluğundan da anlaşılacağı gibi birçok alanda katılımcılara kendilerini geliştirme fırsatı sağlıyor. Siber saldırılar, insansız hava araçları, ilkim değişikliği, enerji güvenliği gibi üzerinde sıkça konuşulan konular programın ders içeriğinde yer alıyor. Esnek ders yapısı sayesinde öğrenciler kişiselleştirilmiş programlar oluşturabiliyor. İlgili alanlarda bir lisans programı bitirdikten sonra alınması önerilen sertifikalar, kafası karışık yeni mezunların kariyerlerini şekillendirmelerine yardımcı olabilecek tarzda tasarlanmış. Programı tamamlamak için 5 ders almanız gerekiyor. Her ders için öğrenim ücretiyse 3 bin 566 dolar. Diğer programlarda olduğu gibi burada da İngilizce yeterliliğinizi belgelemeniz şart.
Duke Üniversitesi Dijital Medya ve Pazarlama
Duke Üniversitesi, online veya geleneksel yaklaşık 60 sertifika programı sunuyor. Bazı programlar katılımcının tercihine göre düzenlenebiliyor. Dijital medya ve pazarlama sertifika programıysa ABD’de birçok kez alanında en iyisi seçildi. Programda katılımcıların internet tarafından yeniden şekillendirilen pazarlama dünyasında becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Öğrenciler derslerde projeler yapıyor. Alanında uzman isimlerle online ortamda tanışma şansı bulabiliyor. Programda arama motoru optimizasyonu, internet pazarlama kurumları, e-mail pazarlama ve web analizi gibi birçok ders yer alıyor. Ders saatlerinin katılımcılar tarafından belirlenebildiği programda 2016-2017 öğrenim ücretiyse yaklaşık 3 bin dolar.
Harvard Üniversitesi Siber Güvenlik
Siber güvenlik uzmanlığı, geleceğin meslekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. 2021’de dünyada siber güvenlik çözümleri pazarının büyüklüğünün 202 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Harvard’ın sertifika programı bu alanda teknolojik ihtiyaçlar, zaaflar ve tehditler konusunda katılımcılara donanım kazandırmayı hedefliyor. Bu sayede öğrenciler, güvenlik teknolojilerini etkin şekilde kullanmalarını ve çözüm üretmelerini sağlayacak pratiği ve bilgileri edinebiliyor. Öğrenciler siber alemin yasal, sosyal ve politik dünyasının dinamiklerine derin bir bakış atma fırsatı buluyor. Siber güvenlik sertifika programında aldığınız 4 dersi en az B ile vermeniz gerekiyor. 2016- 2017 eğitim yılı ücreti 10 bin 200 dolar ve İngilizce yeterliliğinizi belgelemelisiniz.
Daytona State College Web Geliştirme Uzmanlığı
Daytona State College, yükseköğretim derecelendirme kuruluşları Times Higher Education ve QS gibi dünya sıralamalarında üstlerde yer alamasa da, US. News’in en iyi online programlara sahip üniversiteler listesinde ilk 5’e girmeyi başarıyor. Üniversitede web geliştirme uzmanlığı programı dikkat çekiyor. Programda katılımcılar bilgisayar bilimleri fakültesinin derslerini alabiliyor. 45 hafta süren programdan başarıyla mezun olan katılımcıların, kendi web sitelerini yapabilmesi ve bunları geliştirecek, güncel tutacak bilgi ve birikime sahip olması hedefleniyor. 3 bin 657 dolarlık öğrenim ücretinin yanı sıra katılımcılardan ek 1.200 dolar da kitap ve eğitim içerikleri için talep ediliyor.
Michigan Devlet Üniversitesi Tedarik Zinciri Yönetimi
Tedarik zinciri yönetiminin 2020’de en fazla gelişme gösterecek mesleklerden biri olması bekleniyor. Michigan Devlet Üniversitesi ise bu alanda en iyi sertifika programlarından birini sunuyor. Programda katılımcılar, dünyanın lider firmalarındaki tedarik zinciri yönetimi pratikleri, veri analizi, inovatif stratejiler gibi pek çok konuda bilgi sahibi olabiliyor. Tamamlamak için üç ders almanız gereken programın öğrenim ücretiyse yaklaşık 7 bin dolar. Program detaylı yapısıyla ilgili alanlarda lisans eğitimi alan profesyonellere öneriliyor.
Nortwestern Üniversitesi Proje Yönetimi
Proje yönetimi, son yıllarda adını daha çok duymaya başladığımız bir alan. Proje yöneticileri, kurum ve kuruluşlarda projeleri organize ediyor ve gelişim süreçlerinde ortaya çıkabilecek pürüzleri gideriyor. Proje Yönetimi Enstitüsü’nün verilerine göre 2020’de bu alanda dünya çapında toplamda 6.2 milyonluk bir iş alanı açılacağı tahmin ediliyor. Northwestern’da bu alandaki online sertifika programı, dünya çapında kabul gören Proje Yönetimi Enstitüsü (Project Management Institute-PMI) metodolojileri çerçevesinde geliştirildi. Programda öğrencilere proje yönetiminde pratikler, proje planlama gibi konuları kapsayan 4 ders sunuluyor. 11 hafta süren programın öğrenim ücretiyse yaklaşık 6 bin dolar. Yılın her döneminde devam eden sertifikaya başvurmak için İngilizce yeterliliğinizi de belgelemeniz gerekiyor.
Cornell Üniversitesi/Sağlık Hizmetlerinde Liderlik
Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Cornell, online sertifika programlarında en başarılı yükseköğretim kurumları arasında gösteriliyor. Üniversite bünyesinde faaliyetlerini sürdüren ‘eCornell’ online eğitim platformu, dünya çapından öğrencilere Cornell’de başta sertifika programları olmak üzere, birçok alanda eğitim alma şansı sunuyor. ‘eCornell’ bünyesinde pazarlama, finans, sağlık, insan kaynakları ve beslenme gibi alanlarda 40’ın üzerinde sertifika programı yer alıyor. Bunlar arasında sağlık hizmetlerinde liderlik sertifika programı gittikçe artan yaşam süresi dikkate alındığında gelecek yıllarda daha da önem kazanacak. Beş ay süren programda katılımcılar başta sağlık hizmetlerinde yönetim olmak üzere sağlıkta yeni stratejiler ve planlar geliştirme gibi birçok konuda ders görüyor. Sertifika sayesinde katılımcılar hastane ve sağlık hizmetleri merkezlerinde yönetici, departman direktörü, danışman gibi birçok pozisyonda görev alabiliyor. Toplam maliyetin 6 bin doları bulduğu programda İngilizce yeterliliği aranıyor.
Embry-Riddle Havacılık Üniversitesi/Havacılık Bakım Teknolojileri
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) verilerine göre, 2004’te 369 milyar dolarlık havayolu sektörünün büyüklüğü, 2014’te 746 milyar doları buldu. Sadece 10 yılda neredeyse ikiye katlanan pazar büyüklüğü ve gelecekte vadettikleri düşünüldüğünde bu, gençler için büyük bir kariyer fırsatı anlamına geliyor. Dünyanın en iyi havacılık üniversitelerinden Embry-Riddle, ilgili alanlarda eğitimini tamamlayanlara havacılık bakım teknolojileri alanında eşine az rastlanır bir program sunuyor. 18 krediden oluşan programda katılımcılar, genel havacılık uygulamaları, hava taşıtları elektrik sistemleri teorileri, türbin motor teorileri gibi birçok alanda toplamda 6 ders görüyor. Programın ücretiyse 6 bin 500 doları buluyor. İngilizce dil yeterliliği ve ilgili lisans programında en az 2.8 ortalamaya sahip olmanız da başvuru şartları arasında yer alıyor.
HANGİ PROGRAMA GİDECEĞİNİZİ SEÇERKEN DİKKATLİ OLUN
Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkez Müdürü Dr. Tamer Atabarut, ÜNİ-TAG’in konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Dr. Atabarut, son yıllarda sertifika programlarına ilginin arttığını söylüyor ve öğrencileri program seçerken eğitimci kadrosuna, içeriğine ve öğrenme çıktılarına bakmaları konusunda uyarıyor. Öne çıkan alanları ise dijital medya, mekatronik, inovasyon ve girişimcilik ile liderlik olarak sıralayarak şunları söylüyor:
CİDDİYETLE ARAŞTIRIN
Sertifikalar bireyin örgün öğretimde uzun zaman içerisinde öğreneceği yetkinliklere daha kısa sürede edinimini sağlayacak şekilde planlanan, kurgulanıp sunulan eğitim programları. Sertifika programları, bilgiye nasıl, hangi yöntemlerle ulaşacağımızın yanı sıra bunu iş ve sosyal yaşantıda nasıl kullanabileceğimiz konusunda da bize yardımcı olur. Ancak bunu hangi kurumdan, ne gibi koşulları yerine getirerek alacağımız da üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir konu.
DİJİTAL MEDYA REVAÇTA
Son yıllarda değişik alanlarda uzmanlaşmak isteyenler gelişim ve dönüşümle ilgili programları tercih ediyor. Özellikle dijital medya, mekatronik, inovasyon ve girişimcilik ile liderlik programlarını bunlar arasında sayabiliriz.
Sektörler bazında baktığımızda sertifika programlarına ilgi artıyor. Özellikle kurum çalışanlarının motivasyonlarına katkıda bulunması açısından firmalar, sertifikalı eğitim veren saygın kurumları tercih ediyor.
EĞİTİMCİ KADROSUNU İYİ İNCELEYİN
Birbirleriyle etkileşim kurabilen ve değişik alanlarda uzmanlaşmış bireyler iş yaşamında dikkat çekiyor. Öğrenciler programın eğitimci kadrosuna, içeriğine ve öğrenme çıktılarına dikkat etmeli. Kurumun yetkinliği, donanım ve tecrübesi göz ardı edilmemeli. Ayrıca iş yaşamında kendilerini diğerlerinin önüne taşıyacak, ilgi alanlarına uygun sertifika programlarına kayıt olmaya özen gösterirlerse iyi bir verim alabilirler.
Konular
- YÖK’ten tez aşamasındaki araştırma görevlilerine burs müjdesi
- YÖK-YUDAB Programı Başvuru Şartları Nelerdir?
- ASELSAN personeli ASELSAN'da çalışmakta olduğu projelerden tez yapabilecek
- Uzaktan tezsiz yüksek lisans eğitimlerine kayıt için ALES şartı var mı?
- TYS uygulama sınavı ne zaman?
- Dünyanın gittiği yönü görmemek, çağın dışında kalmaktır
- Üniversiteler sıralamalarda hile mi yapıyor?
- Doçentlik başvuruları ne zaman?
- İkinci Öğretim İle Birinci Öğretim Arasında Ne Fark Var?
- Çift Anadal Başvurusu İçin Gerekenler Nelerdir?
- Diplomaların 'kalitesi' Avrupa ile uyumlu olacak
- Yeni Doçentlik Yönetmeliğinde neler var?
- THY'de part time çalışacaklar ne iş yapacak?
- Türkiye'nin mücevher sertifikaları tüm dünyada geçerli mi?
- Yurt Dışı Doktora Araştırma Bursları başvuruları başladı
- CERN-FCC projesi nedir?
- Araştırma görevlisine ne kadar burs veriliyor?
- Üniversitelerin bölünmesini gerektiren sebepler neler?
- Meslek edinme ve uzmanlaşma talepleri değişiyor mu?
- Son 10 yılda Türkiye'de işlem değeri en fazla olan 5 sektör
- Bazı üniversiteler bölünüyor yeni üniversiteler kuruluyor
- Yükseköğretimde lisansüstü eğitim sistemi değişiyor mu?
- Türkoloji Sizi Çağırıyor
- Öğrenci affı nedir?
- Üniversitesine dönmek isteyenler için kayıt süresi ne kadar?
- Veteriner hekimliğinde uzmanlık dalları ve eğitim süreleri
- Gazetecilik mesleğinin gerektirdiği özellikler nelerdir?
- Yüksek lisans öğrenci sayısı azaldı
- Üniversitelerde Trafik psikolojisi bölümleri açılacak
- Gençlere 10 bin liralık eğitim desteği