Üniversitelerde artık 'sermaye şirketleri' kurulacak
Üniversiteler, sermaye şirketi statüsünde 'teknoloji transfer ofisi' kurabilecek. Bu şirketler, özel sektör ve kamuyla işbirliği yapabilecek. Üniversiteler, öğrencilere, en az bir yarı yıl eğitimlerini işyerlerinde yapmayı zorunlu tutabilecek.
Üretim Reform Paketi üzerinde son rötuşları yapan hükümet, bu adımla üniversite-sanayi işbirliğinde yeni bir dönemi başlatacak. Üniversitelerde artık 'sermaye şirketleri' kurularak Ar-Ge ve 'fikri mülkiyet' konularında tarihi bir dönüşüm gerçekleşecek. Üniversiteler, lisans düzeyindeki öğrencilere, fakültelerdeki teorik derslerini, en az bir yarı yıl işyerlerinde uygulamalı görme zorunluluğu getirebilecek. Öğrenciler, hem para kazanacak, hem de işyerlerinde eğitim almış olacak.
İŞYERİNDE ÇALIŞIP MEZUN OLUNACAK
Üretim Reform Paketi'yle, üniversite müfredatına işyeri eğitimi girmiş olacak. YÖK Kanunu'na eklenecek maddeyle öğrencilere bir yarı yıl boyunca üniversite dışında uygulama deneyimi kazandırılacak. Öğrenciler, okula gitmeden, öğrenim gördükleri lisans programıyla ilgili kamu veya özel sektöre ait kurum ve kuruluşlara giderek çalışacak.
ÖĞRENCİYE MAAŞ
Konuyla ilgili olarak kanuna, "Üniversiteler, lisans düzeyinde eğitim veren fakültelerinde okuyan öğrencilerin eğitimleri süresince teorik derslerin yanı sıra mesleki beceri ve yeterlilik kazanımlarını sağlamak üzere eğitimlerinin en az bir yarıyılını işyerinde yapmalarını zorunlu kılabilir" ifadesi eklenecek. İşyeri eğitimi gören üniversite öğrencilerine, üniversitelerin bütçesinden asgari ücretin net tutarının üçte birlik kısmı ücret olarak ödenecek. Konuyla ilgili detaylar yönetmelikle belirlenecek.
Teknoloji transferi
Yeni yasama yılında kanunlaşması beklenen paketle, üniversitelerin Ar-Ge ve yenilikçilikle ilgili olarak sermaye şirketi statüsünde teknoloji transfer ofisi kurabilmesinin önü açılıyor. Kamu ve özel sektörle işbirliği yapabilecek olan şirketler, üretecekleri buluşları, 'fikri mülkiyet' kapsamında koruma altına almak ve uygulamaya aktarmak üzere bu şirketlerden yararlanacak.
Yurtdışında Ar-Ge için bir yıl ücretli izin
Devlet üniversitelerinde 'öğretim üyesi' kadrosunda fiilen altı yıl çalışan öğretim üyelerine, yurt içi ve yurt dışında alanıyla ilgili Ar-Ge faaliyetlerinde çalışmak üzere bir yıl ücretli izin verilebilecek. Devlet üniversitelerinde, araştırma-uygulama merkezlerinde, araştırma enstitülerinde, ders vermeyen, sadece Ar-Ge faaliyetinde bulunacak veya öğretim üyelerinin yürüttüğü projelerde yardımcı olacak araştırmacı görevlendirilebilecek. En fazla üç yıl süre ile doktora sonrası araştırma çalışmaları kapsamında yapılacak görevlendirmede ödenecek ücret, kurumun kendi gelirinden karşılanacak.
Ekstra burs imkanı verilecek
bilimsel araştırma projelerine ilişkin ödeneklerin kullanılmasında, proje kapsamındaki öğrenciler de dikkate alınacak. Öğrencilere belirlenecek miktarda burs verilecek. Bu burslar, diğer kredi ve burslarla ilgili kanun hükümlerine tabi olmayacak.
İki bakanlık ve YÖK belirleyecek
Şirketlerin faaliyetleri, Devlet İhale ve Kamu İhale Kanunları'ndan bağımsız olacak. Şirketin diğer detayları ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı'nın görüşü üzerine YÖK tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
Ücretin bir kısmı bakanlıktan
PAKETLE, temel bilimlerde en az lisans derecesine sahip Ar-Ge personeli istihdam eden 'Teknoloji Geliştirme Bölgeleri' firmalarına bir de muafiyet geliyor. Bu personelin her birine ödenen aylık ücretin bir kısmını iki yıl boyunca Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı karşılayacak.
Konular
- YÖK’ten tez aşamasındaki araştırma görevlilerine burs müjdesi
- YÖK-YUDAB Programı Başvuru Şartları Nelerdir?
- ASELSAN personeli ASELSAN'da çalışmakta olduğu projelerden tez yapabilecek
- Uzaktan tezsiz yüksek lisans eğitimlerine kayıt için ALES şartı var mı?
- TYS uygulama sınavı ne zaman?
- Dünyanın gittiği yönü görmemek, çağın dışında kalmaktır
- Üniversiteler sıralamalarda hile mi yapıyor?
- Doçentlik başvuruları ne zaman?
- İkinci Öğretim İle Birinci Öğretim Arasında Ne Fark Var?
- Çift Anadal Başvurusu İçin Gerekenler Nelerdir?
- Diplomaların 'kalitesi' Avrupa ile uyumlu olacak
- Yeni Doçentlik Yönetmeliğinde neler var?
- THY'de part time çalışacaklar ne iş yapacak?
- Türkiye'nin mücevher sertifikaları tüm dünyada geçerli mi?
- Yurt Dışı Doktora Araştırma Bursları başvuruları başladı
- CERN-FCC projesi nedir?
- Araştırma görevlisine ne kadar burs veriliyor?
- Üniversitelerin bölünmesini gerektiren sebepler neler?
- Meslek edinme ve uzmanlaşma talepleri değişiyor mu?
- Son 10 yılda Türkiye'de işlem değeri en fazla olan 5 sektör
- Bazı üniversiteler bölünüyor yeni üniversiteler kuruluyor
- Yükseköğretimde lisansüstü eğitim sistemi değişiyor mu?
- Türkoloji Sizi Çağırıyor
- Öğrenci affı nedir?
- Üniversitesine dönmek isteyenler için kayıt süresi ne kadar?
- Veteriner hekimliğinde uzmanlık dalları ve eğitim süreleri
- Gazetecilik mesleğinin gerektirdiği özellikler nelerdir?
- Yüksek lisans öğrenci sayısı azaldı
- Üniversitelerde Trafik psikolojisi bölümleri açılacak
- Gençlere 10 bin liralık eğitim desteği