Yükseköğretimde rota Müslüman Frankofon ülkeler



YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Osmanlı'nın tarihi ve kültürel mirasının bulunduğu Müslüman Frankofon ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmeyi amaçlayan bir inisiyatif başlattık" dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Müslüman Frankofon ülkelerle ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan inisiyatif başlattıklarını belirtti.

İşte Saraç'ın açıklamaları:

YENİ YÖK'ÜN HEDEFİ: Yeni YÖK olarak özellikle Fransızca konuşan Müslüman Afrika ülkeleriyle yükseköğretim alanında Türkiye'nin birikim ve potansiyelini paylaşmayı öngören kapsamlı programı uygulamaya koyduk. Bu kapsamda ortak tarihe ve kültürel değerlere sahip olduğumuz, Osmanlı'nın tarihi ve kültürel mirasının bulunduğu Müslüman Frankofon ülkelerle ilişkilerimizi geliştirmeyi amaçlayan bir inisiyatif başlattık.

DAHA ÇOK ÖĞRENCİ: Hedef Afrika ülkeleriyle daha çok öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin gerçekleşmesi, ortak programlar açılması ve projeler üretilmesi, tezlere ortak danışman atanması yolunun açılması. Türkiye'de kayıtlı Afrikalı öğrenci sayısı 12 bin 227, öğretim üyesi sayısı

134. TÜRK REKTÖR İSTİYORLAR: Kimi ülkeler Türkiye'nin yükseköğretim sisteminden yönetim tecrübesinden, kimileri akreditasyon ve diploma denkliği uygulamalarından yararlanmak istiyor. Uluslararası ortak üniversite kurmak, ortak program yürütmek, hatta Türkiye'den bir profesörü rektör atamak isteyenler bulunuyor.

HANGİ ÜLKELER VAR: Tunus, Sudan, Cibuti, Fas ve Cezayir ile mutabakat zaptı imzalandı. Etiyopya, Somali, Nijerya, Kamerun, Güney Afrika, Uganda gibi ülkelerle görüşmeler gerçekleştirildi. Afrika ülkeleri genelinde, tıp, sağlık, su ve sanitasyon ile bazı mesleki eğitimler, işbirli- ğinin arzulandığı alanların başında geliyor.

AKADEMİK KADROYU YETİŞTİRİRİZ: Afrika ülkelerinin ihtiyaç duyduğu akademik kadroları yetiştirmeye talibiz. Türkoloji bölümlerinin Afrika ülkeleri üniversitelerinde açılması ve mevcutların desteklenmesi, yeni YÖK'ün temel politikaları arasında. Bu bağ- lamda Tunus'ta bir Türkoloji kürsüsü açılmasında belli bir aşamaya gelindi.

AFRİKA'YA YÖNELMEYE TEŞVİK: Türk öğrenciler ve akademisyenlerin Afrika üniversitelerine yönelmesini teşvik ediyoruz. Bunlar, gerek ilahiyat fakültelerimiz gerekse Arap filolojilerimiz açısından da değerlendirilebilecek ülkeler.

Konular