YÖK'ten yurtdışı için denklik düzenlemesi: Dünya sıralamasında ilk 500 değil, 1000 barajı



Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yurtdışı üniversitelerinde denklik alabilmek için koyduğu dünya sıralamalarındaki ilk 500’e girme barajını 1000’e çıkardı.

YÖK geçen şubatta ‘Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde değişikliğe giderek, yurtdışındaki üniversitelerin denkliklerinin kabul edilme şartları arasına dünya sıralamalarında ilk 500’e girme şartı getirmişti. YÖK, 16 Haziran’da Yükseköğretim Genel Kurulu’nun toplantısında alınan kararla bu barajı 500’den 1000’e çıkardı. Buna göre, Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking Academic Ranking, QS World University Rankings, Times Higher Education (THE) World University Ranking, University Ranking by Academic Performance (URAP) gibi yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarının yaptığı sıralamalarda ilk 1000’e giremeyen üniversitelerin Türkiye’de denkliği kabul edilmeyecek.

YÖK, konu ile ilgili 1 Temmuz’da yayınladığı duyuruda şu ifadelere yer vererek adayları uyardı:

“20 Şubat 2016 tarih ve 29630 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’ kapsamında dördüncü maddenin beşinci fıkrası kapsamında ortaöğrenimlerini Türkiye’de tamamlayan ve yükseköğrenime başlanılan yıl YÖK tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşlarınca yapılan dünya üniversite sıralamalarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen dilimindeki üniversitelerden mezun olanlardan birinci fıkranın (ı) bendindeki YGS/LYS veya muadil sınavlardan alınmış puan koşulu istenmez olarak belirlenmiş olarak belirtilmiştir. Bu sıralandırma kuruluşları Academic Ranking of World Universities (ARWU), CWTS Leiden Ranking Academic Ranking, QS World University Rankings, Times Higher Education (THE) World University Ranking, University Ranking by Academic Performance (URAP) olarak ve belirlenen dilimler ise Kurulumuzca tanınan ilk 1000 sıradaki yükseköğretim kurumları olmasına karar verilmiştir.”

Konular